CEL Issue

Discussion in 'Mechanical Problems & Technical Chat' started by TechJohnson, Apr 12, 2018.

  1. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    hey everyone. today i took my 2015 si to the dealer to get my new plates. after receiving the car back, my CEL came on. before leaving, i had them check it out. on the car, it said check emissions. on their scanner, he said it was because my car was running rich. he said sometimes it's a fluke, so he cleared it and off i went.

    here's my issue. i put a 3 inch intake on the car last week. everything feels great, no issues. now that my CEL came on and it's been cleared, i almost feel as if i've dropped some torque. almost a bit hesitant on acceleration in 2nd and 3rd gear. could i possibly have a vacuum leak which is causing the ECU to dump more fuel in? the car is 100% stock aside from the intake.

    i know a 3.5 inch intake requires a tune, so i opted for the 3 inch until i start building the car in a few months. any help would be greatly appreciated.
     
  2. webby
    • Staff

    webby Administrator

    Messages:
    48,291
    The ecu will continue to adjust air/fuel to compensate for the new intake. Some have had check engine lights and others haven’t.

    Give this ecu resetting procedure a shot to see if it helps.


    View: https://youtu.be/II9X3lBKYWY
     
  3. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    .
    .
    Appreciate it. I'll do it later this evening when I head out with some buddies. I'll post back with my results.
     
  4. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    It's been awhile since I've updated this post. Unfortunately, I'm still having the issue but I'm starting to get closer to figuring out my issue.

    Unfortunately, resetting the ECU didn't work. Since this post, I purchased a FlashPro. Every time I put a MAP based tune on the car, it won't hold idle. Starts right up and shuts off. Interesting, right?

    So, put Hondata Reflash on, stock equivalent on, MAF retune on, and the car holds idle and will drive...but my problem still happens.

    After looking further into things, I noticed my motor mounts are broken, so that's on the list. Also, my clutch is on the way out, so that's on the list. But that still doesn't answer my question with my issue.

    Decided to download the iOS app to see what my MAP (.bar) number is reading when driving. Noticed that every once in a while, it gets to -0.00 and even 0.36, which is showing I'm getting boost.

    After all this, I'm starting think my MAP sensor is on its way out...if not already out.

    So my question, is this the MAP sensor I should be purchasing: https://shop.advanceautoparts.com/p/denso-manifold-absolute-pressure-sensor-198-2002/11573345-P

    I'm also going to be purchasing NGK Laser Iridium spark plugs while I'm at it. Doesn't hurt to replace those.
     
  5. ron v
    • Supporting Member

    ron v I gotta have more cowbell

    Messages:
    2,928
    Location:
    Escondido
    How did u wire the MAP for the new intake? Sounds like you need a tune?
     
  6. webby
    • Staff

    webby Administrator

    Messages:
    48,291
    Map sensor is part # from Honda-
    37830-RNA-A01

    Looks like the link you posted works as well.
     
  7. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    I never touched the MAP sensor when I installed the intake. Only swapped the MAF over from the original airbox to the intake. Also decided to go with this as it's WAY more affordable. https://www.procivic.com/p/m/civic/denso-oem-honda-map-sensor.html
     
  8. ron v
    • Supporting Member

    ron v I gotta have more cowbell

    Messages:
    2,928
    Location:
    Escondido
    Always get those two sensors mixed up. Let us know the results.
     
  9. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    Will do. Should arrive early next week, hopefully. Also couldn't handle myself and bought a roof spoiler. LOL
     
  10. dpetro1

    dpetro1 Well-Known Member

    Messages:
    352
    Location:
    Catonsville, MD
    IMO you have way too many things going on at once.
    Just because the car feels hesitant doesn't mean there is a problem. If you aren't getting a CEL, the car likely just needs a tune.
    What exact intake do you have?
    I would hold off on replacing any parts, highly doubtful your map sensor has failed.

    Sent from my SM-G920V using Tapatalk
     
    ron v likes this.
  11. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    You must not have read the entire post...

    Regardless, I have an HPS SRI 3-inch which I'll be replacing with a PRL anyway. Also, the sensor was bad. Got two people to do tests on it. The sensor will be here tomorrow.
     
    webby likes this.
  12. webby
    • Staff

    webby Administrator

    Messages:
    48,291
    just remember you'll need a tune to run that prl intake
     
  13. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    Yeah. It would sit in the garage until I got a few more supporting mods so I can properly tune on the dyno.
     
  14. webby
    • Staff

    webby Administrator

    Messages:
    48,291
    have another daily driver?
     
  15. TechJohnson

    TechJohnson Active Member

    Messages:
    58
    Location:
    Pennsylvania
    Vehicle Model:
    FB6
    Body Style:
    Sedan
    No, but I barely drive the car as is. Wife uses our other vehicle and I work from home. Whenever I leave the house, I typically just use her car.
     
  16. dpetro1

    dpetro1 Well-Known Member

    Messages:
    352
    Location:
    Catonsville, MD
    why do you think that? pretty sure i did read your issues and posed a few questions.

    as i read it, you installed an intake, got a CEL, reset it, think the car is running poorly. then bought a flashpro and loaded a MAP tune (which is no longer supported by hondata btw). then had broken mounts, then ordered a new intake, never mentioned the brand. then condemned your MAP sensor b/c it was "reading boost", never mention what tests were done to confirm.

    what did I miss?

    believe me, i have thrown parts at problems just to have no change. i felt that jumping right to a failed map sensor was premature. if that is the issue, thats all good but asking some basic questions to help you diagnose is more than fair, IMO
     

Share This Page