Grinding sound '14 Si

Discussion in 'General Chat' started by XxDGeezyxX, Nov 20, 2014.

  1. XxDGeezyxX

    XxDGeezyxX Well-Known Member

    Messages:
    21
    During a cold start right after the motor turns over and fires there is a split second sound of something grinding. Car drives fine, no clutch problems, etc. Anyone have any ideas or having the same problem?
     
    krispykareem29 likes this.
  2. webby
    • Staff
    • 2019 Toys For Tots

    webby Administrator

    Messages:
    51,394
    have you checked your oil level to make sure you're within the safe area recently?
     
  3. Redrocket1

    Redrocket1 Well-Known Member

    Messages:
    149
    Location:
    Kalamazoo, MI
    Vehicle Model:
    Civic Si
    Body Style:
    Coupe
    Isn't this the 'cold start scraping' noise? There's a thread on that somewhere.
     
  4. XxDGeezyxX

    XxDGeezyxX Well-Known Member

    Messages:
    21
    Oil level is fine, I check it every other day. And yes it's a scraping/grinding noise from a cold start from sitting overnight.
     
  5. webby
    • Staff
    • 2019 Toys For Tots

    webby Administrator

    Messages:
    51,394
  6. Redrocket1

    Redrocket1 Well-Known Member

    Messages:
    149
    Location:
    Kalamazoo, MI
    Vehicle Model:
    Civic Si
    Body Style:
    Coupe
  7. krispykareem29

    krispykareem29 Active Member

    Messages:
    2
    Same problems 2013 si sedan
     
  8. Daniel Bivona

    Daniel Bivona Well-Known Member

    Messages:
    178
    Location:
    Pompton Plains, NJ
    Vehicle Model:
    Si
    Body Style:
    FB6
    This isn't a problem, it happens more or less during cold temperatures. I have the same thing on my 2013 Si. Happens mostly in freezing temps.
     
  9. randyO

    randyO Well-Known Member

    Messages:
    148
    I have had it happen to me 4 times now. The only time it does it is below freezing. I have 4000 miles on my car so it had me worried for sure.
     
  10. krispykareem29

    krispykareem29 Active Member

    Messages:
    2
    It's the vtc actuator same thing happened to mine
     
  11. thatblackfb6

    thatblackfb6 Active Member

    Messages:
    42
    yeah go to Honda and get them to check out the vtc actuator it should definitely be under warranty still
     
  12. JonnyRotten

    JonnyRotten Well-Known Member

    Messages:
    1,673
    Location:
    Mississauga, Ontario, Canada
    Vehicle Model:
    Civic Si
    Body Style:
    coupe
    Check the thread @webby posted. I would call it a vibration noise, not a grinding noise. The sound is the vtec actuator vibrating because of the lack of oil pressure for a split second.
    My 2014 Si does it on cold starts.
     
  13. bowler13joe

    bowler13joe Well-Known Member

    Messages:
    91
    Location:
    Upstate New York
    Vehicle Model:
    Civic Si
    Body Style:
    Sedan
    Happens almost every time with my 13 sedan. I actually heard it happen this morning on my lady's 08 CR-V, for this first time, as well.
     
    Daniel Bivona likes this.

Share This Page